In de stemming

Geschreven door: Koen Böcker, clinical data scientist, ATIA

Beslissingen nemen op basis van data is niet langer voorbehouden aan managers in de zorg. Ook behandelaars gebruiken patiëntdata om de stemming van (depressieve) patiënten te verbeteren of zelfs de overlevingskans van mensen met een bloedvergiftiging te vergroten.

Om met dat laatste te beginnen, onlangs meldden de intensivisten van het VU-MC en het OLVG tijdens het NOS 8-uur journaal dat ze, op basis van de op de intensive care (IC) verzamelde data van duizenden patiënten, in de toekomst in staat zullen zijn om voor nieuwe patiënten de  optimale dosis antibiotica te berekenen. De verwachting is dat zo’n op de individuele patiënt afgestemde dosering effectiever is en dat het de overlevingskans vergroot. Nu overlijdt nog één op de drie patiënten die met bloedvergiftiging op de IC belandt.

Prof. Huibers  (ook VU-MC) paste het met patiëntdata personaliseren van de behandeling toe bij depressieve patiënten. Op basis van big data voorspelde hij tevoren de meest succesvolle van twee soorten veel toegepaste psychotherapie (zie hier).  Zelf heb ik in samenwerking met een basis GGZ instelling voor een grotere groep patiënten laten zien dat ook standaarddata uit het elektronisch patiëntendossier bruikbaar zijn voor het ondersteunen van klinische beslissingen (zie hier). Prof. Huibers noemde deze gepersonaliseerde aanpak in Elsevier een heilige graal van de geneeskunde.

De gepersonaliseerde aanpak in de zorg beperkt zich wat ons betreft niet alleen tot klinische beslissingen (het wat), maar richt zich juist ook op de persoon achter de patiënt. Marketingonderzoek laat zien dat iemands opvattingen en sociaal economische achtergrond in hoge mate bepalen hoe een persoon wenst te worden benaderd. Het is onze overtuiging dat bij een combinatie van het personaliseren van het wat en het hoe, beide elkaar optimaal versterken. Binnenkort presenteren we die visie onder de naam Personalized Healthcare Extended (PH+) op het Peronalized Mental Health congres van het NIP.

 

© 2015 Alan Turing Institute Almere